	SUNSHINE COAST BAR – PROFESSIONAL DEVELOPMENT DAY Domestic and Family Violence in Focus		
BAR ASSOCIATION OF QUEENSLAND	6 CPD POINTS STRANDS: BARRISTERS SKILLS (1), ETHICS (1), SUBSTANTIVE LAW (4) BAQ-SCBAR2020		
DATE:	Saturday 31 October 2020 from 8.30am – 5.00pm		
VENUE:	TAFE and Sunshine Coast Community Legal Centre, 170 Horton Parade Maroochydore		
BOOKINGS:	<u>Sunshine Coast Bar – Professional Development Day</u>		
Time:	Session:	Presenters:	
08:30 - 09:00	Coffee & Tea - BYO real coffee		
09:00 - 09:15	Opening Address	Rebecca Treston QC, President, BAQ	
9:15 — 10.15 1 hr Substantive Law	Session 1: Judiciary Panel What are the Courts facing and how are they addressing domestic and family violence?	<ul> <li>Keynote Speaker: The Honourable Justice Soraya Ryan QC Domestic Homicide Case Studies in Queensland (30 minutes)</li> <li>Judiciary Panel Discussion (30 minutes)</li> <li>Moderator: The Honourable Justice Soraya Ryan QC</li> <li>His Honour Magistrate Andrew Sinclair</li> <li>Her Honour Magistrate Clare Kelly</li> <li>His Honour Magistrate Donald MacKenzie</li> </ul>	
10:15 – 11:15 1 hr Substantive Law	Session 2: First Responders Panel First responder initiatives and interventions for survivors and perpetrators of domestic and family violence	<ul> <li>Moderator: Ralph Devlin AM QC</li> <li>Inspector Corey Allen APM, Queensland Police Service, Inspector Operations and Training</li> <li>Senior Sergeant Bradley, Officer-In-Charge, Maroochydore Police Prosecutions</li> <li>Constable Liam Devlin</li> </ul>	
11:15 - 11:45	Morning Tea		

11:45 – 12:45 1 hr Barrister Skills	Session 3: Barrister Skills	<ul> <li>Convener: Ross McSwan</li> <li>His Honour Judge Glen Cash QC and Simon Lewis, Barrister-at-Law: Defining "strangulation", "suffocating" and "choking" (30 minutes)</li> <li>Rebecca Fogerty, Partner, Jasper Fogerty Lawyers: Urgent Ex-Parte Applications for Protection Orders (30 minutes)</li> </ul>
12:45 - 13:30	Lunch - Espresso Coffee provided	
13:30 – 14:30 1 hr Ethics 14:30 – 15:30 1 hr Substantive Law	Session 4: Ethics Panel Ethical case scenarios Session 5: Impacts of Domestic and Family Violence on Children and Adults	<ul> <li>Federal Circuit Court Judge Steve Middleton <i>The Lighthouse Project</i> (10 minutes)</li> <li>Moderator: The Honourable Judge Middleton <i>Panel:</i> <ul> <li>Ross McSwan, Barrister-at-Law</li> <li>Pippa Colman, Director, Pippa Colman &amp; Associates</li> <li>Further panelists to be advised</li> </ul> </li> <li>Laura Dodds, Family Consultant <i>The impacts of domestic and family violence on children</i> Kate Clark, Legal Director, Clark &amp; Associates Mediation Services <i>The use of trauma-informed practice and being cognisant of vicarious</i></li> </ul>
15:30 - 15:45	Afternoon Tea	
15:45 – 16:15 30 minutes Substantive Law	Session 6: Domestic Violence in Regional, Rural and Remote Areas	Dr Bridget Harris, Australian Research Council Technology, domestic and family violence: perpetration, experiences and responses
16:15-16:45 30 minutes Substantive Law	Session 7: Local Council / Employment / Industry Panel Domestic and Family Violence Policies and Cultural Attitude	Convener: John Lee Panel: Noosa Mayor Clare Stewart Further panelists to be advised
16:45 - 17:00	Closing Remarks	President
18:30 for 19:00	DINNER	ТВС

Program Issues: John Lee at jwlee@ozevents.com or 0418 733 061