

SUNSHINE COAST BAR – PROFESSIONAL DEVELOPMENT DAY

Domestic and Family Violence in Focus

6 CPD POINTS STRANDS: BARRISTERS SKILLS (1), ETHICS (1), SUBSTANTIVE LAW (4) BAQ-SCBAR2020

DATE:	Saturday 31 October 2020 from 8.30am – 5.00pm	
VENUE:	TAFE and Sunshine Coast Community Legal Centre, 170 Horton Parade Maroochydore	
BOOKINGS:	Sunshine Coast Bar – Professional Development Day	
Time:	Session:	Presenters:
08:30 - 09:00	Coffee & Tea – mobile coffee cart in attendance	
09:00 - 09:15	Opening Address	Rebecca Treston QC, President, BAQ
9:15 — 10.15 1 hr Substantive Law	Session 1: Judiciary Panel What are the Courts facing and how are they addressing domestic and family violence?	Keynote Speaker: The Honourable Justice Soraya Ryan Domestic Homicide Case Studies in Queensland (30 minutes) Judiciary Panel Discussion (30 minutes) Moderator: The Honourable Justice Soraya Ryan Magistrate Andrew Sinclair Magistrate Clare Kelly Magistrate Donald MacKenzie
10:15 — 11:15 1 hr Substantive Law	Session 2: First Responders Panel First responder initiatives and interventions for survivors and perpetrators of domestic and family violence	 Moderator: Ralph Devlin AM QC Inspector Corey Allen APM, Queensland Police Service, Inspector Operations and Training Senior Sergeant Bradley, Officer-In-Charge, Maroochydore Police Prosecutions Constable Liam Devlin Tracey-Leigh Allen, DV Consultant
11:15 – 11:45	Morning Tea	

Program Issues: John Lee at jwlee@ozevents.com or 0418 733 061

11:45 – 12:45 1 hr Barrister Skills	Session 3: Barrister Skills	 Moderator: Ross McSwan His Honour Judge Glen Cash QC and Simon Lewis, Barrister-at-Law: Defining "strangulation", "suffocating" and "choking" (30 minutes) Rebecca Fogerty, Partner, Jasper Fogerty Lawyers: Urgent Ex-Parte Applications for Protection Orders (30 minutes)
12:45 – 13:30	Lunch - Espresso Coffee provided	
13:30 – 14:30 1 hr Ethics	Session 4: Ethics Panel Ethical case scenarios	Federal Circuit Court The Lighthouse Project (10 minutes) Moderator: Judge Steve Middleton Panel: Ross McSwan, Barrister-at-Law Pippa Colman, Director, Pippa Colman & Associates Tim Hishon, Solicitor / Regional Manager, ATSILS
14:30 — 15:30 1 hr Substantive Law	Session 5: Impacts of Domestic and Family Violence on Children and Adults	 Alexandra Kupka, Family Lawyer, Suncoast Community Legal Laura Dodds, Family Consultant <i>The impacts of domestic and family violence on children</i> Kate Clark, Legal Director, Clark & Associates Mediation Services <i>The use of trauma-informed practice and being cognisant of vicarious trauma</i>
15:30 – 15:45	Afternoon Tea	
15:45 - 16:15 30 minutes Substantive Law	Session 6: Domestic Violence in Regional, Rural and Remote Areas	Dr Bridget Harris, Australian Research Council Technology, domestic and family violence: perpetration, experiences and responses
16:15-16:45 30 minutes Substantive Law	Session 7: Local Council / Employment / Industry Panel Domestic and Family Violence Policies and Cultural Attitude	Moderator: John Lee, Barrister-at-Law Panel: Noosa Mayor Clare Stewart Ross Stenson, Barrister-at-Law Roz White, President SCBWN and Co-owner White's IGA
16:45 – 17:00	Closing Remarks	President
18:30 for 19:00	DINNER	TBC