



Indigenous Culture and Law

Conference Sponsored By



6 CPD POINTS STRANDS: BARRISTERS SKILLS (1), ETHICS (1), SUBSTANTIVE LAW (2.5), PRACTICE MANAGEMENT (1.5)

BAQ-SCBAR2021

DATE:	Saturday 28 August 2021 from 8.30am – 5.00pm	
VENUE:	Alex Surf Club, Alexandra Heads, 167 Alexandra Parade, Alexandra Heads Qld 4572	
BOOKINGS:	Bar Association of Queensland Website	
Time:	Session:	Presenters:
08:30 - 09:00	Registration, Coffee and Tea	
09:00 - 09:05	Housekeeping	John Lee, President, Sunshine Coast Bar Association.
09:05 - 09:15	Welcome to Country	Judge Nathan Jarro.
09:15 – 09:45 30 mins Barrister Skills	Session 1: Keynote	Keynote Speaker: Dr Jacoba Brasch QC, President Law Council of Australia. The intersection between indigenous cultures and Australian legal custom: embracing different ways of doing justice.
09:45 - 10:30 1 hr, 15 mins Substantive Law	Session 2: Class Action	Chair: Kate Clark, Legal Director, Clark & Associates Mediation Services. Speaker: Joshua Creamer, Barrister-at-Law, Waanyi and Kalkadoon Legislation and case law in Queensland, Northern Territory and Western Australia Closing the gap cases: Racial discrimination, stolen wages and stolen generation class actions.

10:30-11:00am	Session 2 Continued: Native Title	Chair: John Lee, Barrister-at-Law. Speaker: Margaret McLennan, Barrister-at-Law
		Native Title practice, Question and Answer session.
11:00 – 11:30	Morning Tea	
11:30 - 12:30 1 hr Ethics	Session 3: Ethics	Speakers: Judge Gary Long SC and Judge Nathan Jarro
		Dealing with ethical issues arising in the context of Indigenous disadvantage and perspective.
12:30-13:30 1 hr Substantive Law	Session 4: Class Action	Chair: Michael Alexander, Barrister-at-Law.
		Speaker: Douglas Campbell QC.
		Class Action Cases.
13:30 – 14:00	Lunch	
14:00-14:30 30 mins	Session 5: Criminal Law	Chair: Kristy Bell, Partner, Howden Saggers Lawyers.
Barrister Skills		Speaker: Craig Eberhardt, Barrister-at-Law.
		Indigenous defence cases in Queensland and Western Australia.
14:30-15:30 1 hour Practice Management	Session 6: Information Technology and Legal Practice	Chair: Judge Nathan Jarro
		Speakers: Magistrate Andrew Sinclair.
		Jessica Popple, Solicitor, Pippa Colman & Associates.
		Information Technology and Legal Practice – what the Courts would like you to know about and use.

15:30 – 15:45	Afternoon Tea	
15:45-16:15 30 mins	Session 7: Criminal Law	Chair: Ross McSwan, Barrister-at-Law.
Substantive Law		Speaker: Judge Glen Cash QC.
		Relevance of Customary Law to Sentencing.
16:15-16:45 30 mins Practice Management	Session 8: Practice Management	Chair: Ross McSwan, Barrister-at-Law.
		Speaker: Linda Ryle, Executive Director of CALM, Birrigubba and Kamilaroi.
		Trauma-Informed Culturally Intelligent Practice & Advocacy.
16:45 – 16:55	Closing Remarks	John Lee, President, Sunshine Coast Bar Association

Program Issues: John Lee at jwlee@ozevents.com or 0418 733 061

Conference Sponsored By



